Разраства се скандалът с подслушвания на телефони от журналисти от \"News of the World\"...

Разраства се скандалът с подслушвания на телефони от страна на журналисти от британския таблоид \"News of the World\". Оказа се, че жертви на изданието са били дори и близки на загинали при атентата в лондонското метро преди шест години, а има и замесени полицейски служители. Днес британският парламент ще има извънредно заседание по случая.   


Частният детектив Глен Мълкеър, нает от \"News of the World\", е прихващал съобщения от мобилните телефони на опечалените семейства в дните след бомбените нападения.


Предполага се, че журналисти са се опитвали да получат достъп до гласовите съобщения на роднини на жертвите на атентатите в Лондон, докато те отчаяно са очаквали информация за любимите си хора след атаката.


Според последните разкрития обект на порочната практика с подслушване на телефони са били над 3 000 души, в това число кралското семейство, политици, актьори, футболисти, семейства на убити или безследно изчезнали деца. Целта е ясна – търсене на ексклузивна информация.


Освен това в целия скандал има замесени и полицейски служители, които получавали подкупи от изданието за предоставяне на поверителна информация.


В Скотланд ярд вече са били предоставени имейли, доказващи това твърдение. Парите са били раздавани с изричното съгласие на главния редактор в периода 2003-2007 Анди Коулсън.


Той доскоро беше директор по комуникациите в администрацията на премиера Дейвид Камерън. Самият Камерън, който е на визита в Афганистан, нарече подслушванията \"доста шокиращи\" и \"наистина отвратителна постъпка\", но отхвърли призива за публично разследване.