САЩ са изправени пред серия от компютърни атаки с цел да бъдат откраднати данни за военния потенциал..

САЩ са изправени пред серия от компютърни атаки с цел да бъдат откраднати данни за военния потенциал на страната и отбранителните й планове.

 

Това алармираха от Пентагона след поредната кибератака срещу корпорация, която изпълнява поръчки за американската армия.

 

Военните обявиха, че подобни действия ще бъдат считани за акт на агресия и ще получат адекватен отговор във виртуалното пространство, а и не само в него. 

 

Армията на САЩ предоставя на войниците последните модели мобилни смартфони и преносими компютри. Чрез тях от бойците се очаква скоро да започнат да предават информация буквално от бойното поле.

 

Оказва се обаче, че мобилните телефони и таблетите може да бъдат рисковано средство за комуникация. Те могат да бъдат подслушвани или да бъде извлечена информация от тях.

 

От Пентагона обявиха, че наскоро е пробита защитата на компютърните сървъви на голяма корпорация, изпълняваща поръчки за военнопромишления комплекс на САЩ.

 

През юни Барак Обама е дал \"зелена светлина\" на военните да се противопоставят на опитите за пробив в компютърните им системи. Според експерти новото разпореждане фактически приравнява кибератаките към обявяването на традиционна война.

 

При конфликт военните ще могат да пускат компютърни вируси и да блокират електронните защитни средства на противниците. Те дори можело да бъдат атакувани с ракетно-бомбени удари, ако президентът нареди.