Какви рискове обаче крие този транспорт и как да се предпазим от евентуални инциденти?

Лятото е в разгара си, а с него близо 90 процента от българите потеглят към дългоочакваната почивка с автомобила си. Какви рискове обаче крие този транспорт и как да се предпазим от евентуални инциденти?

 

Проучване на голяма корпорация показва, че шофьорите не успяват да подготвят адекватно себе си и своите автомобили за летните пътувания. Това се превръща в една от заплахите за сериозни пътни инциденти.


Елена и Явор за първи път заминават за морето заедно. Дали и те пренебрегват  подредбата на багажа си?
Оказва се, че едва 10 на сто от шофьорите признават, че знаят колко опасни могат да бъдат разхвърляните из купето на автомобила вещи. При сблъсък или рязко спиране, например, стъклена бутилка, лаптоп, чадър или играчка, намиращи се в задната част на колата, могат да ударят някой от хората в колата, да го наранят сериозно, а в много от случаите да доведе и до загуба на съзнание.


Така, ако не сме обезопасили купето, при сблъсък с 50 километра в час, теглото на някои от разпилените предмети ще е 50 пъти по-високо от нормалното.


Риск крият не само незакрепените предмети в колата. Преди дълъг път много от водачите си спестяват дори елементарната проверка на налягането в гумите и нивото на маслото в двигателя, макар че един на всеки шест инцидента е причинен от неправилно напомпана гума.