От кметството обясниха, че има и инвеститорски интерес...

До една година Община Велинград ще стане най-богатата администрация в България. Причината – няма да има разходи за отопление. Това обаче не означава, че служителите ще стоят на студено. Дори напротив – ще им бъде още по-топло.


Едва ли друг град може да се похвали с толкова много, при това минерални и горещи извори. От четирите находища две стават за пиене, а две се използват по друго предназначение. 


Качествата им отдавна са оценени. И докато в София и другите градове сме късметлии, ако успеем да намерим на пазара от местната вода, то в града я имат в изобилие. Буквално тече по улиците.



Въпреки че не се пие, изворът е повече от ценен най-вече, защото водата целогодишно е 88 градуса. Намира точно до местната църква \"Света Троица\".


Отец Антон обясни, че това е единственият храм в България, който се отоплява от гореща минерална вода. При това – напълно безплатно.


От февруари всички извори в града са дадени за стопанисване на общината. По тази причина се разработва проект за изграждане на нова инсталация, която ще позволи водата да се използва за отопление през зимата.


От кметството обясниха, че има и инвеститорски интерес. Плановете са най-късно до една година всички общински сгради, в това число детски градини и училища да се отопляват от изворите. И тъй като са общински, няма да се налага да плащат. Местните хора пък се надяват, че топлото може да огрее и при тях.


От Общината се ангажираха и да оправят така наречените чешми, по които тече минералната вода. В момента видът им по нищо не показва, че Велинград е обявен за спа столица на Балканите.


Освен за отопление, във Велинград са намерили много други приложения на минералната вода. Като например да си перат килимите, или да си правят компоти.


За всичко това, ще ви разкажем в неделя в \"Календар\".