Експертната комисия във Велико Търново няма да работи до началото на септември...

Проблеми във Велико Търново - ТЕЛК излезе в отпуск и няма лекари, които да заместят специалистите. Експертната комисия, която е единствена в областта, няма да работи до началото на септември. Според лекарите лятното преустановяване на работа е обичайна практика за повечето лекарски комисии в страната  и не нарушва  правата на пациентите. 


Въпреки че официално е в отпуск, намираме временния председател на ТЕЛК – Велико Търново  на работното му място - сортира безброй книжа и пише покани за явяване пред комисията за есента.


Всъщност лекарите, на които разчитат пациентите, са трима - невролог хирург и терапевт плюс представител на НОИ. По наредба при вземане на решения те трябва да са заедно. Същото важи и за отпуските им, просто защото няма кой да ги замести.



За да се спазят наредби и срокове и да няма ощетени пациенти, е измислена сложна система, която включва дори прекъсване на отпуските заради решенията за  временна нетрудоспособност.


Колкото до отпускането на  пенсиите, там в повечето случаи важи датата на инвалидизация, а те не се влияе от евентуално забавяне на решениетo на ТЕЛК.