Творчеството му продължава да вдъхновява милиони хора...

Музикалният свят отбелязва 65-тата годишнина от рождението на легендата Фреди Меркюри. Покойният вокалист на рок групата Queen почина преди 20 години - само ден, след като публично призна, че е болен от СПИН.

Творчеството му обаче продължава да вдъхновява милиони хора. Днес най-голямата онлайн търсачка Google посвети началната си страница на великия музикант.

Фарук Булсара, известен на целия свят като Фреди Меркюри, е роден в британската колония Занзибар на 5 септември 1946 година. Детството си прекарва в Индия, където започва увлечението му по музиката.

Започва да свири на пиано на 7 години. След като семейството му се мести в Англия, Меркюри се отдава на музикална кариера.

Заедно с приятелите си Брайън Мей и Роджър Тейлър създава групата Queen, която се превръща в истинско явление. Освен певчески способности, Фреди Меркюри демонстрира впечатляващо сценично поведение и завиден композиторски талант.

За него испанското сопрано и дуетен партньор Монсерат Кабайе казва: \"Разликата между Фреди и почти всички други рок звезди е в това, че той продаваше гласа си. Той непрекъснато променяше най-важните моменти в песните си, когато изпълняваше на живо, често хармонизирайки с половинки, третинки и една пета тонове. Меркюри страдаше от необикновени гласови възможности, макар и винаги да е признавал, че не е получавал вокални уроци\".