Котвите са от здрав варовик с красиви форми, на тях има пробити по два или три отвора...

Няколко каменни котви откриха водолазите от подводна експедиция на Националния исторически музей (НИМ).

 

Формите на котвите свидетелстват, че те са използвани през ХV-ХІІ век пр. Хр. от крито-микенски, карийски или финикийски мореплаватели в епохата преди Троянската война. Досега се смяташе, че първите средиземноморски мореплаватели в Черно море са гърците, влезли в морето ни през ХІІ в. пр. Хр.

 

Котвите от Созопол разбиват тази представа, доказвайки някои легендарни сведения, че корабоплаване в Черно море има поне едно хилядолетие по-рано. А също, че Троянската война е избухнала не заради хубавата Елена, а заради митата и акцизите, които троянци са наложили на древните мореплаватели, възползувайки се от контрола си над Дарданелите – входа за Черно море.

 

Котвите са от здрав варовик с красиви форми, на тях има пробити по два или три отвора. През единия е минавало котвеното въже, а през другите дървени колове, които са задирали в дъното и спирали кораба.

 

Всяка от тях тежи по 200 кг и очевидно са принадлежали на кораби с голяма за времето товароподемност – 150-200 тона. Не е и тайна какво са изнасяли от нашите брегове тези кораби. Преди всичко жито, но също и солена и сушена риба, кожи, дървен материал, метали, сол.