С най-големи шансове да получат наградата за физиология или медицина са изследователите...

Носителят на Нобеловата награда за физиология или медицина ще бъде обявен днес в 12.30 часа българско време. С това ще бъде даден стартът на 110-тата Нобелова седмица, която завършва на 10 октомври с огласяването на лауреата за икономика.


С най-големи шансове да получат наградата за физиология или медицина са изследователите, работили в областта на затлъстяването при хората или в областта на стволовите клетки. 


По желание на Алфред Нобел наградите, носещи неговото име, са за най-важните  открития във физиката, химията, физиологията или  медицината, за забележителни  литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.


Присъждат се от специални шведски научни комисии с изключение на наградата за мир. Лауреатът в тази категория се определя от петчленен комитет, избран от норвежкия  парламент.


През 1968 г. е учредена Нобелова награда и за икономически науки, финансирана от шведската  национална банка. Първата Нобелова награда е връчена през 1901 година.


Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел. Всяка награда се състои от златен медал, диплом и парична сума.


Тази година отличието ще бъде придружено от чек на  стойност 10 милиона шведски крони или 1,4 милиона долара.