Хиляди хора са поискали да закрият банковите си сметки в големи банки в рамките на инициативата \"Преместете парите си\".

 

След \"Окупирай Уолстрийт\", в Съединените щати се зароди ново движение. Хиляди хора са поискали да закрият банковите си сметки в големи банки в рамките на инициативата \"Преместете парите си\". Причината - повишаване на таксите за обслужване на фона на дълговата криза.


Кампанията \"Преместете парите си\" има подкрепата на протестиращите от движението \"Окупирай\". Целта е хората да изтеглят спестяванията си от банките, които получиха помощ от правителството и бяха спасени от фалит по време на кризата. Американците се разгневиха от намерението на финансовите институции да повишат таксите за обслужване на сметките. Затова те са започнали да теглят спестяванията си от големите банки и да ги местят в по-малки такива. 


По неофициална информация, около 650 хиляди души са закрили сметките си в една от най-големите банки. Други 70 хиляди също са заявили такова намерение. Анализатори отбелязват, че в сравнение със стотиците милиони сметки, размерът на движението \"Преместете парите си\" все още е малък, но нараства гневът на хората срещу въведените нови такси за използване на дебитни карти.