Едва ли София е виждала фестивал с такова разнообразие...

Първото издание на АСТ Фестивал за свободен театър, организиран от Асоциация за свободен театър, ще се проведе от 16 до 20 ноември 2011 г. Едва София е виждала фестивал с такова разнообразие от авторски подходи в различни видове театър, танц и пърформанс. И то изключително дело на български артисти.


Под мотото \"Яйца от свободни кокошки\" Фестивалът ще покаже 15 представления, реализирани от независими организации и свободнопрактикуващи артисти от София и страната, като те са само част от продукцията на свободната  сцена през последните три години. Зрителите рядко имат възможност да видят подобни представления. Затова най-малкото не изпускай шестте премиерни заглавия на познати и не толкова познати творци.


Те първо доказват, че българската драматургия съвсем не е в застой. Три от премиерните заглавия представят чисто нови пиеси, създадени по нетрадиционен екипен принцип. \"Има такава пиеса\" твърди авторът и режисьорът Мартин Вангелов. 60 часа аудиозаписи с лични истории на актьорите в постановката оформят поверителен материал за поне 5 пиеси, от който става една. Някой се надува, някой го бият, друг пробутва измислици… Определено има такава пиеса!


Странното заглавие \"Праехидно\" е на най-новия проект на режисьора Гергана Димитрова от Сдружение \"36 маймуни\" и актрисата и драматург Здрава Каменова. Верни на интереса на \"36 маймуни\" към актуални теми, алтернативни пространства и мултимедията, те настаняват постановката не къде да е, а във вече добиващо популярност студио \"Съспейшъс\". Сътрудничеството на актрисата и драматург Здрава Каменова с режисьора Гергана Димитрова започва по повод четвъртото издание на проекта ПроТекст - \"Произведено в България\"(2010), в рамките на което написват  пиесата. \"Праехидно\" заплита множество сюжетни линии, за да изправи един семеен учен, проехидната (снасящият яйца бозайник от Нова Гвинея) и всички около тях (деца, шофьори, полицаи и сателити) пред един-единствен въпрос: Как всъщност продължаваме нататък? След представянето на пиесата като \"пърформанс-четене\" в Природонаучния музей в София миналата година, това е първата й премиера.


И още един текст за театър на Здрава Каменова ще има своята премиера на АСТ Фестивал за свободен театър, този път с режисьор Калин Ангелов. В поредица от сърдечни, неловки и комични ситуации \"Гарфънкъл търси Саймън\" разнищва неизменната нужда за близост през една нeобичайна ситуация: можем ли всъщност да си изкараме добре с човек, когото сме наели да ни е приятел за малко? Колко приятел и за колко малко?
Режисьорът Веселин Димов от Театрална компания МОМО остава верен на задълбаването си в поетичната вселена на австрийския драматург Петер Хандке. Той съчетава няколко негови пиеси в мултимедийния си метафизичен бюлетин \"Пророчество\" под формата на токшоу. Двама герои са в акция на самообвинение и отчаяно търсене на изход. Изглежда той може да дойде само някъде отвъд - в даден момент се появяват извънземни от друга галактика и известяват за ново древно пророчество…


Това, което е най-характерно за свободния театър, е неговото безспирно търсене на новаторски начини за правене на театър, танц или пърформанс. Ива Свещарова и Вили Прагер от \"Брейн Стор Проджект\" също го доказват с авторския си пърформанс \"Музей на хигиената\". Симулирайки ролята на куратори в един фиктивен музей, те подбират „експонати\", които сблъскват и преобръщат  разбирания за това какво означава \"хигиена\". За тях тя носи и/алюзията за \"здрав дух в здраво тяло\", която е неминуемо обвързана с идеята за контрол и ред, проявяваща се като техника на дисциплиниране и дресиране. В \"Музей на хигиената\" те обаче избират да погледнат на понятието \"хигиена\" през нейното саботиране. Напрегнато взаимодействие между две тела, чиито действия излизат от регулацията на „хигиенизирането\" в процес на  произвеждане и противопоставяне на своите сили. До пълно изтощение…


Сред богатата програма от съвременен танц на Фестивала с гордост стои и мащабната международна танцова продукция на Дерида Денс \"A.S.A.\" с хореограф Живко Желязков (тя  ще бъде представена за втори път в България след премиерата й в рамките на \"Sofia Dance Week\"). Това е първият български проект за съвременен танц, реализиран с международно участие и сътрудничество и с подкрепата от Програма \"Култура\" на ЕК. В него участват изпълнители от България, Унгария, Литва и Южна Корея. A.S.A. е абревиатура на Average Speed of Answer или средна скорост на отговор. Чрез средствата на танца във взаимодействие с мултимедийна среда представлението изследва новите предизвикателства пред способността на човека да опознава собствената си интуитивност в епохата на информационно общество.


Селекцията е дело на самите автори на кандидатствалите спектакли, които след поредица от презентации, обсъждания и проведено гласуване, излъчиха  15-те  заглавия, включени в Основна програма на първото издание АСТ Фестивал за свободен театър.


Тя ще се случи на различни локации в града - независими пространства и театри. Сред тях са Театрална работилница \"Сфумато\", Център за култура и дебат \"Червената къща\", Студио Suspacious, Младежки театър \"Николай Бинев\", НТ \"Иван Вазов\" (сцена на 4ти етаж) и др. Сред някои от представленията публиката ще има възможност за среща-разговор с техните създатели.

Пълната програма на фестивала може да видите ТУК.