Очаква се за премиер да бъде избран бившия европейски комисар Марио Монти.

Долната камара на италианския парламент ще гласува пакета мерки за съкращения в бюджета на стойност почти 60 милиарда евро, поискан от Европейския съюз. Вотът ще отвори пътя за оставката на премиера Силвио Берлускони, който най-вероятно ще сдаде поста тази нощ или утре.

Очаква се за премиер да бъде избран бившия европейски комисар Марио Монти. Той трябва да състави правителство на технократи, което се очаква да встъпи в длъжност още в понеделник. Монти е уважаван икономист и е точно човекът, който инвеститорите очакват да управлява Италия по време на криза, коментират западните медии. Вчера Сенатът подкрепи плана, който включва увеличаване на възрастта за пенсиониране, повишаване на цените на горивата и продажбата на държавни компании. Данъкът добавена стойност също се вдига от 20 на 21 процента.

До 2014-та година ще бъдат замразени заплатите в обществения сектор. Въвежда се и специален данък в енергийния отрасъл. След вчерашното гласуване в Сената, европейските борси се повишиха с 2-3 процента, а лихвата за 10-годишните италиански съкровищни бонове падна.