Любопитното за храма е, че е разположен буквално на брега на морето...

Дни, след като попаднаха на Източната порта на античния Созопол, археолозите направиха още едно уникално откритие - останки от църква, за която историците предполагат, че е строена в периода 12-14 век.

 

Любопитното за храма е, че е разположен буквално на брега на морето и извън пределите на Крепостната стена на древния град.  

На останките на православната църква археолозите попаднаха при разчистването на последния етап от Крепостната стена на Созопол преди реставрацията й.

 

Досега у нас са откривани само два такива храма - в Перник и при Лютица-Ивайловградско. Откритите останки в Созопол са с дължина 12 метра и дебелина 70 см, което предполага височина на църквата около 4 метра.

 

Историци смятат, че християните по Черноморието били толерирани от Османската империя, за да развиват корабостроенето им. Първите разкопки в Созопол са започнали френски археолози от Лувъра през 1904 година.

 

След 107 години прекъсване френски археолози още следващия сезон ще стъпят на българска земя, за да правят свои проучвания.