Подобно искане беше формулирано от Германия...

Гърция няма в никакъв случай да отстъпи контрола над бюджета си на Европейския съюз, обявиха източници от гръцкото правителство. Подобно искане беше формулирано от Германия, която предлага европейски контрол над гръцкия бюджет, като условие страната да получи второто спасително финансиране.

 

Според в. \"Файненшъл таймс\", който цитира копие от германското предложение, Берлин предлага посочен от финансовите министри на Еврозоната комисар да има правомощията да налага вето на бюджетните решения на гръцкото правителство.

 

В момента в Атина се водят преговори по гръцкия дълг между правителството и частните кредитори, а в понеделник лидерите на ЕС ще се съберат в Брюксел за приемането на нов европейски бюджетен договор.

 

Правителствени източници в Атина смятат, че въпреки задоволителното темпо, с което се водят преговорите за отписване на част от гръцкия дълг, не е изключено те да продължат повече време, за да може да бъде постигнато окончателно споразумение.

 

Много вероятно е преговорите да не приключат до понеделник, когато премиерът Лукас Пападимос ще трябва да бъде в Брюксел.