Разбиването на леда има за цел да предотврати евентуални нещастни случаи с хора...

Единственият ледоразбивач, с който разполагат властите в Париж, бе пуснат в действие по каналите на френската столица. Освен че специалната баржа ще позволи навигацията по каналите да продължи, разбиването на леда има за цел да предотврати евентуални нещастни случаи с хора, които се опитват да ходят по тънкия лед. В Амстердам обаче не се притесняват от дебелината на леда.

 

Начинът, по който ледоразбивачът действа е много прост. Той е конструиран така, че да се качи върху леда и да го разчупи със собствената му тежест. От два дни насам специалният кораб прави курсове из каналите на френската столица, за да поддържа плавателния път.

 

Въпреки студовете, дебелината на ледената покривка по парижките канали е едва около 5 сантиметра. Температурите на много места във Франция паднаха до минус 15 градуса, а синоптиците предвиждат, че студовете ще продължат още няколко дни.

 

В същото време на около 400 км северно от Париж жителите на Амстердам не се притесняват от ледовете. Температурите там от доста време са под нулата и освен че местните хора се радват на придвижването с кънки, някои се осмеляват дори да карат и колело.