След серия от скандали, в телевизионно изявление той обяви, че се оттегля...

Медия излезе победител в спор с държавен глава. В Германия президентът Кристиян Вулф подаде оставка след серия от скандали, в това число и опит да спре публикация във вестник „Билд, уличаваща го в злоупотреба със служебно положение.

Крайната стъпка на 52-годишния Вулф дойде само ден, след като прокуратурата в Хановер поиска от парламента да свали съдебния имунитет на държавния глава, за да започне разследване по обвиненията срещу него.

Най-младият президент в историята на Германия имаше реноме на модерен консерватор, успял да стигне до политическия връх в държавата след изключително тежко детство, в което от 14-годишен се грижи за болната си от склероза майка и малката си сестра.

Чистото му минало и безупречна репутация обаче се оказаха не чак толкова чисти и безупречни. Поредица от разкрития на медиите за тесните му връзки с богати бизнесмени, докато е бил премиер на Долна Саксония, хвърлиха сянка върху личността на довереника на канцлера Меркел.

Голям заем при много изгодни условия и безплатна почивка за сметка на мастити предприемачи бяха разобличени от медиите. Вулф отрече злоупотреби със служебно положение и се оправда, че лично си е платил заема и почивката.

\"Винаги си съм придържал към закона в кариерата си. Правил съм грешки, но винаги съм бил честен и почтен\", заяви Вулф.

Една от големите грешки на президента в оставка е, че се обажда в редакцията на вестник \"Билд\", настоявайки публикуването на скандалните разкрития, свързани с него да бъде спряно или поне отложена. Журналистите обаче записват въпросното обаждане и го разпространяват. Скандалът нараства и прокурорите стигат до безпрецедентното искане за сваляне на имунитета на Кристиян Вулф. Така се стига и до неговата оставка.

\"Събитията от последните дни и седмици доведоха до спад на доверието на германските граждани към мен. Затова и ефективността ми като президент падна драстично. По тази причина, не е възможно да изпълнявам президентските си задължения като подобава. Днес напускам поста, за да дам път на моя приемник\", заяви по-рано Вулф.

Поредният удар по правителството на Ангела Меркел беше понесен тежко от канцлера, която отложи планираната си визита в Италия заради оставката на президента:

\"Приех изявлението на президента с голямо уважение и дълбоко съжаление. Кристиян Вулф беше отдаден на работата си и влагаше цялата си енергия за една модерна и отворена Германия. Това винаги ще бъде свързвано с неговото име\", коментира Ангела Меркел.