Юбилейното издание на конкурса в Хасково е съпроводено от Базар на книгата...

40-тото юбилейно издание на единствения литературен конкурс за дебютанти „Южна пролет" започва днес в Хасково. В следващите 3 дни 40 млади автори ще представят творбите си, а жури ще определи победителите в категориите „Поезия", „Проза", „Критика" и „Сценарий". Успоредно с това 21 издателства представят най-новите си книги на специално организиран базар.

„Южна пролет" е единственият по рода си конкурс за автори - дебютанти. Освен това обаче литературните дни имат за цел да възпитават култура.

„Имаме нужда да се доближим до красивите неща - винаги има хора, които имат нужда от това. Човек има нужда от литература", каза Ели Видева, поетеса и член на журито на „Южна пролет".

Читателите днес са все по-малко, но хората на културата смятат, че битката за словото не е изгубена.

За да се увеличава броят на четящите по време на литературните дни „Южна пролет" от 6 години се организира и Базар на книгата. Тази година в него участват 21 издателства.

Докато читателите се радват на своеобразния панаир на книгата, младите автори тръпнат в очакване на решението на журито. Носителите на наградите ще са ясни в петък.

Репортер: Димитър Иванов

 

Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.