Сред тях са и два ембриона. Подробности чуйте от шефа на полицията във Варна...

Два ембриона бяха намерени днес в контейнер в квартал „Възраждане" във Варна. Комисар Димитър Димитров, директор на ОДП – Варна, каза, че вече е задържано лицето, заподозряно за извършването на нерегламентираното изхвърляне.

Ембрионите са от АГ болницата във Варна. Опаковките, в които са били поставени, са маркирани като „инфекциозни", което означава опасни за здравето на околните. Изхвърлени са в контейнер от лице, което работи към Медицински център „Младост", който има договор с АГ болницата. Центърът получава биологичните отпадъци от АГ заведението и трябва да ги предаде на друга болница – „Света Ана" – за изгаряне.

Задържаното лице е родено през 1973-та година и е служител на Медицински център „Младост", като е било отговорно за биологичните отпадъци в АГ болницата днес. То ги е приело и вместо да ги предаде в УМБАЛ „Света Ана" за изгаряне, те са се озовали в контейнера. Комисар Димитров каза, че са открити и други биологични отпадъци, освен ембрионите.

„Лицето в момента дава противоречиви обяснения за стореното от него", каза комисар Димитров за задържания по случая. Той допълни, че заподозреният е казал, че, тъй като биологичните отпадъци са започнали да миришат в автомобила му, той е решил да ги изхвърли в контейнера. Съгласно това, се оказва, че служителят превозва биологични отпадъци с личния си автомобил.

Наказателната отговорност за подобен род деяние е затвор от 3 до 5 години и глоба. Разследването по случая продължава.