Варна е първият град в България, в който за болните са осигурени нужните условия...

 

В Детското отделение на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна бяха открити стаи за лечение на деца и младежи с муковисцидоза. Морският град е първият град в България, в който за болните са осигурени подходящи условия за болничен престой.

 

Две стаи в "Св. Марина" са ремонтирани със средства, събрани чрез благотворителна кампания и ще осигурят нужната изолация на пациентите по време на лечението им, според препоръките на европейските експерти по заболяването. Хубавата новина стана факт благодарение на успешното сътрудничество между младежка доброволческа организация, една фондация и родители на деца с това заболяване.

 

В стаята са вложени 4 000 лева, събрани от младежите - доброволци. Младите откликнаха първи на нуждите на страдащите от муковисцидоза деца и изработиха и продадоха стотици картички по Коледа , за да съберат пари за ремонта на стаята в детското отделение. Помогнаха им две доброволки от Полша и Германия по програмата "Европейска доброволческа служба" и учениците на езиков център във Варна.

 

Събрани бяха 12 700 лева, с които се ремонтират още две стаи в детски болници - стая за игра в "Света Анна" - вече е готова и предстои откриване и стая за дневен престой на деца, болни от диабет в "Света Марина". Благодарение на тях малките пациенти ще имат шанса за по-кратки болнични престои.

 

Муковисцидозата е генетично заболяване, при което белите дробове са особено уязвими към инфекции и чести пневмонии. Продължителността на живота на пациентите в България е три пъти по-ниска от тази в Европа. Децата с муковисцидоза у нас често не доживяват абитуриентския си бал, докато в другите държави учат, работят, създават семейства.