Според Танов поръчител е „Лукойл", а изпълнител на поръчката е станала прокуратурата...

 

Шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов заяви, че делото срещу него е поръчано от „Лукойл", а изпълнител на поръчката е станала прокуратурата. Танов направи това изявление веднага след заседанието по делото срещу него.

 

 Той е изправен пред съда заради издаване на държавна тайна. Според държавното обвинение в своя медийна изява той е обявил количеството на държавния резерв от гориво за военновременни запаси, съхранявано от „Лукойл". Така Ваньо Танов е нарушил Закона за защита на класифицираната информация.

 

Ваньо Танов предположи, че обвинението е имало за цел да го отстрани от поста му. Защото, ако беше подведен под отговорност за умишлено разгласяване на тайна, щеше да загуби допуска си до класифицирана информация, а оттам и работата си. Обввинението срещу него, обаче е за несъзнателно огласяване на тайна.

 

От прокуратурата коментираха, че поведението на Танов като „супер несериозно" и заявиха, че получават сигнали, по които работят и повдигат обвинение, когато има доказателства за такова.

 

Всъщност, прокуратурата започна разследване след сигнал на група народни представители от БСП. Те алармираха, че в национален ефир Танов е казал, че "Лукойл - България" трябва да поддържат определени военновременни запаси в складовете си, които към онзи момент били около 8 милиона литра. Тази информация била държавна тайна.

Сега Ваньо Танов заяви, че въобще не е говорил за военновременните запаси, а за задължителни запаси при кризи.

Делото срещу Ваньо Танов продължава на 5 юли.


Повече подробности по темата – във видеото.

 

Репортер: Надя Ганчева