Наградата за режисура беше връчена на мексиканеца Карлос Райгадас...

Филмът "Любов" на Михаел Ханеке е тазгодишният носител на "Златната палма" на кинофестивала в Кан. Председателят на журито подчерта основния принос на двамата главни актьори - Жан-Луи Трентинян на 81 години и 85-годишната актриса Еманюел Рива.

Двамата актьори се качиха на сцената, под аплодисментите на публиката, заедно с австрийския режисьор Михаел Ханеке. Това е втората Златна палма за него, след като през 2009-та беше отличен за филма си "Бялата лента".

85-годишната актриса Еманюел Рива каза, че колкото актьорска, работата им е била и "споделяне на живота".

Наградата за режисура беше връчена на мексиканеца Карлос Райгадас за филма "След мрака светлина". За най-добра женска роля наградата отиде при румънската православна сага "Отвъд хълмовете" и изпълнението на 28-годишната Кристина Флутур и 34- годишната Космина Стратан.

Датският актьор Мадс Микелсен, познат от ролята си на злодей в серията от сагата за Джеймс Бонд "Казино роял" получи наградата за мъжка роля във филма "Ловът" на Томас Винтерберг.

Всичките седем американски и общо трите френски филма останаха без награди в Кан. Специалната награда на журито беше присъдена на "Делът на ангела" на британския режисьор Кен Лоуч.