74-годишният Иван Манчев си е намерил хоби в интерес на общото благо и града си...

Русенец по своя инициатива и безвъзмездно е поел поддръжката на паметниците в Русе. Възстановява изтрити с времето текстове върху паметници и плочи, пребоядисва оградите на възрожденски гробове.

Иван Манчев е 74-годишен пенсионер. 35 години е работил като навигационен инспектор в Морска администрация. През 2001 г. се пенсионирал и тогава поставил началото на благородното дело.

„Бях свободен и си търсех нещо да се занимавам. Често минавах през парка на възрожденците и там дето бяха погребани възрожденците имаше бели камъни, които са поставени на мястото на гроба и те просто не си личаха", казва Иван. 

Така решил, че ще е добре да възстанови изтритите текстове върху паметниците и да пребоядиса оградите на възрожденските гробове. Обсъдил идеята с русенски архитект и получил одобрението му.

„Как да ви кажа, то трябва да си го имаш тука (показва сърцето) просто да милееш и за тези, които са си дали живота, които са се борили. Особено възрожденците. Те са ни извлекли от пепелта", споделя русенецът.
 
Отначало сам купува боите. Сега получава финансова помощ за начинанието си от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, в който членува.

Възстановил е текстовете на седем паметника, пребоядисва и желязната ограда на гроба на Стефан Караджа. Чисти листа и боклуци. Според Иван, хората не пазят и не милеят особено за миналото.

„Като, че всичко се забрави, като тръгнаха на запад. Така мисля. Миналото...Граждани минават, интересуват се. Някои казват браво, друг подминава така, но действително и мен ме радва това нещо. Младите, децата може да са чули за баба Тонка, но тука пише точно коя е. Само едно момченце беше с дядо си, мина когато го правих. Спря се и той му обясни", споделя реставраторът.

Въпреки че вече е на 74, Иван Манчев всеки ден върти педалите на стария си велосипед. Казва, че е препоръчително заради изкуствената става в коляното. Пенсионерът е категоричен, че всеки човек трябва да има хоби и занаят. И дава пример със себе си – всеки ден търси да е зает с нещо. Бърза да се върне у дома, защото тези дни боядисва входа в който живее - безвъзмездно и с желание.

Репортер: Олга Василева