За процеса по направата на един такъв филм разказва Анна Харалампиева...

 

Екип на „Здравей, България" провери как се случва магията на рисуваните герои в анимационните филми. За това пред камерата разказа Анна Харалампиева.

 

Когато тя започва да се занимава с анимация, у нас са излизали между 60 и 80 филма на година. 

 

„Успях да хвана последните от златните години на българската анимация. Десетина години след това нещата се промениха. Вече няма такива студия и всеки режисьор трябва по свой начин да опитва да реализира проектите си", казва Анна. 

 

Въпреки развитата технология и 3D ефектите, днес излизат едва 5-6 филма на година, които се прожектират предимно на фестивали. 

 

Трудът на аниматорите се измерва в картини. За една секунда са нужни поне 24 рисунки.

 

От ръцете на аниматорите те отиват в ръцете на фазовчици - тези, които пълнят основните картинки в движението. Веригата продължава с чистачи, хора, които остават последната визия, такива, които оцветяват, както и редица други въвлечени в процеса.

 

В момента Анна работи по два проекта. Единият е самостоятелен - 3-минутен черно-бял филм. Другият обаче е доста по-амбициозен - първият български анимационен филм.

 

„Казва се „Пук". Надявам се да стане прекрасен, защото е по сценарий на Валери Петров. Режисьо е Анри Кулев", разказва Анна.

 

Работата по филма продължава вече втора година. Етапът, свързан с ръчната анимация, е приключил. Затова художниците са отстъпили мястото си в студиото на компютърните специалисти. А авторите се надяват да завършат филма скоро. 

 

Репортер: Нина Димитрова