Археолозите попаднаха на прочута библейска сцена, която е била изрисувана само в катакомбите на Рим...

Уникална за България гробница откриха археолози в центъра на Пловдив. Находката се превърна в археологическото откритие на годината в града. В семейната гробница учените попаднаха на прочутата библейска сцена, изобразяваща възкресението на Лазар, което извършва Исус Христос. Тя е изрисувана по стените на гробницата.

 

Археологическото откритие на годината в Пловдив изскочи изпод паважната настилка случайно, след като работници разкопаха улицата зад някогашния Партиен дом, за да прекарат нов тръбопровод. Зад стените на гробницата учените попадат на уникални библейски сцени, които никога досега не са били виждани у нас. Такива има само в катакомбите в Рим.

 

На едната страна е изобразено възкресението на Лазар, а на другата се вижда Христос, който изцелява болен мъж. На третата стена е изобразен  пък кантарос с два пауна и на четвъртата - две палми с венец между тях. Семантиката на тези изображения е изцяло християнска. Очевидно става въпрос за един чудесен паметник на ранно християнската култура, който ще допресене за изучаването на този изключително важен научин проблем за Филипопол (древното име на Пловдив), коментират археологът Мая Мартинова-Кютова.

 

Гробницата е била част от южния некропол на Филипопол и е датирана от началото на IV век. Тя е с размери 2 на 1 метра и е ориентирана на изток- запад.

 

Става въпрос за семейна гробница, където многократно са погребвани членове на семейството. Костният материал обаче все още се изследва. Намерени са скелети на три или четири индивиди.

 

Сцените са майсторски изрисувани, твърди художникът Никола Стоянов, който от 30 години реставрира едни от най-ценните археологически открития у нас. Признава, че за първи път досега попада на запазени стенописи от IV век.

 

„Малко е нескромно, но мисля че до момента това е най-важното откритие от археологическите разкопки на територията на Пловдив", сподели археологът.

 

За това местната власт планира до края на лятото уникалната гробница да бъде преместена в музей. Обсъждат се няколко варианта, единият от които е да се направи експозиционна зала в Археологическия музей в Пловдив, коментира зам.-кмет по културата в Община Пловдив Стефан Стоянов.

 

Новооткритата гробница със стенописите, които нямат аналог у нас, е още едно доказателство, колко голям и значим е бил в древността Пловдив.

 

Репортер:  Благой Бекриев