Всеки от нас ли може да скочи - нека видим?


Репортерът Живко Константинов среща зрителите на Нова ТВ с млади парашутисти, за които високият адреналин е начин на живот.

Какво кара хората да скочат от перфектно здрав самолет?

 

Сигурно същото, което ги прави безстрашни да летят с 200 км/ч по ски пистата, където трябва да признаем, че е доста по-опасно. Едно грешно движение - подхлъзване и падане. Адреналинът при скок с парашут не може да бъде сравнен с нищо друго, казват дръзналите да го направят. 

Христо Киликчиев е инструктор по парашутизъм и има над 9000 скока във въздуха:

„Скокът е елементарен. Не трябва да имате абсолютно никакви знания по парашутизъм или да сте виждали парашут преди това. Парашутът е снабден със специална електроника, с която ако се случи нещо с инструктора, отваря запасния парашут автоматично. Няма искам, не искам и можете да се приземите дори без да пипате парашута! Това да не се отваря парашутът отдавна сме го забавили. В 21 век сме. И от вас остава да се насладите на скока!"

Мястото, където можем да скочим с парашут е летището близо до Ихтиман. Там се прави така нареченият скок тандем, който е най-лесният начин да се запознаем с парашутизма и чувството при свободно падане. По време на тандемния скок сме закопчани за инструктор, който има минимум 2000 скока зад гърба си. Той има грижата да отвори парашута и да ни приземи невредими на земята.

Отскоро Силвия кара курс по парашутизъм. Според нея човек не може да живее без адреналин и всеки си го докарва по различен начин.

По думите на Христо Киликчиев, във въздуха може да се прави абсолютно всичко:

„Фигури - всякакви. Сега най-модерната е така наречената фри файв, когато човек лети седнал или с главата надолу, където скоростта достига до 380 километра в час. Ние сме правили каскади за филми за Люк Бесон, за испански, холивудски продукции, сватби във въздуха, кръщенета. Скачат младоженците, приземяват се до отеца и той почва да ги жени! Видеоклипове сме правили. Последният е за Джамиракуай."

Скоковете се правят от 3500 метра височина. Свободното падане е близо 50 секунди, а скоростта 240 километра в час. Тази тръпка не може да бъде сравнена с друго преживяване.

Инструкторът по парашутизъм  Христо прекарва 6 месеца в Нова Зеландия, където прави близо 1000 скока. В практиката му има какви ли не любопитни истории.

Как се скача с парашут, кой може да го направи и още невероятни изживявания във въздуха можете да гледате в Темата на Нова събота вечер – 14 юли, в 19.30 ч. веднага след централната емисия на Новини на Нова телевизия.

Репортер: Живко Константинов