За разлика от нас, за летовниците по Черноморието услугата е удобна и евтина...

Да вземеш кола под наем е доста по-скъпо удоволствие, отколкото да вземеш такси, но само ако пътуваш на малки разстояния. Тази услуга се оказва най-малко търсена от българските туристи и най-предпочитана от чужденците за придвижване по Черноморието.

 

Услугата автомобил под наем предлагат фирми във всички градове по морето. Най-евтиният наем на лека кола за денонощие почти навсякъде струва от 36 до 39 евро. Ако тя е нисък клас, с малък разход на гориво и сме я ангажирали за седмица, то разходите по нея възлизат на не по-малко от 600 лева. Тази услуга обаче се оказва най-удобна за чуждите туристи, които идват в страната ни за няколко седмици или отсядат само за сезона.

 

Българските туристи почти не ползват услугата „рент а кар”. Повечето нашенци са или със собствен превоз или идват на море с автобус или маршрутка.

 

Търговецът Христо разказва, че услугата кола под наем най-често ползват руски и английски туристи. В момента всичките му автомобили са ангажирани, но ако има търсене съседни фирми помагат.

 

Христо напомня че, за разлика от такситата „копърки” сумите тук са регламентирани, машините в изправно състояние, всички от тях снабдени и с джи пи ес. Впечатление му прави, че в последно време дори чужденците наемат автомобил за кратко.

 

Някои фирми са обявили ниски цени, които първоначално привличат клиенти. Оказва се, че наемателят обаче трябва да остави доста по-висока сума за депозит. Учудващ е фактът, че някои фирми за „рент а кар” не дават коли под наем на българи. Обяснението е, че българите не пазят, ползват автомобилите за криминални цели и създават проблеми на собствениците.

 

Репортер: Елена Танева