Инцидентът стана в сряда пред жилищен блок в столичния квартал „Люлин”...

 

Непълнолетен зад волана - това, оказва се, съвсем не е изключение по българските пътища. Само преди ден, в столичния квартал „Люлин”, 15-годишно момиче се вряза с автомобил във входа на жилищен блок и изпрати една жена в болница. 
 
Пострадалата ще остане в „Пирогов” и през следващите няколко дни, тъй като медиците се съмняват, че има счупен прешлен. 
 
По последни данни на полицията, приятел на момичето й дал да покара колата, която обаче не е негова, а на негов познат. Родителите отказаха коментар. Обясниха, че детето им е в шок. 
 
Ден след инцидента, екипът на Новините на Нова се върна на мястото. От материалните щети вече няма и следа. Каква обаче е равносметката: една жена в болница, едно малко момиче в шок, уплашени родители и още по-уплашени съседи. Кой е отговорен? 
 
Оказва се, че малолетните и непълнолетни шофьори далеч не са изключение в практиката на пътните полицаи. За детето зад волана отговорност носи родителят. Той трябва да плати глоба от 100 до 500 лева, но само, ако се докаже, че е знаел за намеренията на малчугана си. 
 
Ако обаче няма доказателства за това, тогава на наказание подлежи самият невръстен шофьор. Него не го грози акт, а само обществено порицание. 
 
Така, дори и да блъсне колата някъде, най-песимистичният сценарий за детето е да бъде порицано пред квартала. Ако обаче при катастрофата има пострадали хора, се образува досъдебно производство и наказанията се решават в съда. 
 
Репортер: Яна Николова