Колективният трудов договор влиза в сила с дата 1 юли

По-високите заплати за медицинските служители вече са факт. Увеличението ще влезе в сила със задна дата – от 1 юли. Това стана ясно след като днес здравният министър Десислава Атанасова, работодатели и синдикати подписаха колективния трудов договор в сектор здравеопазване.

 

Най-голямо увеличение ще получат медицинските сестри. Тяхната начална основна заплата ще се повиши с 20 на сто и от 440 ще стане 540 лева. Увеличение е предвидено и за всички останали служители, заети в сферата на общественото здраве, като за лекарите то трябва да бъде с между 10 и 12%.

 

Увеличават се и допълнителните плащания. Така например за всеки час работа през нощта служителите ще получават вместо досегашните 50 стотинки 1 лев.

 

Месец след началото й сагата с колективния трудов договор, както я нарекоха синдикатите, стигна до своя край.

 

Защо се наложи това отлагане? Преди месец, работодателите изразиха притеснение, че някои от болниците с ниски приходи и големи дългове няма да могат да си позволят да вдигнат заплатите на персонала си.

 

Именно затова беше предложен и съвсем нов механизъм – отрасловият съвет по здравеопазване да разглежда всяко искане, на всяко лечебно заведение поотделно. Това води до много по-ефективен контрол. Тоест болниците, които са в толкова тежко състояние, че не могат да вдигнат заплатите, трябва да докажат това на отрасловия съвет. Ако обаче успеят.

 

Според синдикатите в такава ситуация ще изпаднат 10% от лечебните заведения в страната. 60 на сто пък ще могат да увеличат заплатите без проблем. Останалите 30% остават под въпрос.

 

Репортер: Яна Николова