Всяка година гайди, песни, големи родове и хиляди туристи се събират в родното място на Орфей...

Родопски гайди, хора и песни огласяват Родопа планина всяка година в началото на август в село Гела. Там се провежда гайдарското надсвирване с музиканти от цялата страна и чужбина. По време на събора се пекат прочутите родопски чевермета и се провеждат срещите на големите родове от близките села и махали.

Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди туристи, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и на прекрасните гледки на Родопа планина.

Това е и родното място на най-великия певец и поет на древността – Орфей. Разположено в подножието на връх Голям Перелик в Родопите със своята 3300 годишна история, село Гела се счита за една от люлките на Европейската цивилизация. Едно от трите места с най-силна енергия, наред с Рупите и Кръстова гора. Именно тук се раждат и мелодиите от вълшебната лира на Орфей, която и до днес може да бъде чута във вековната гора на Родопа планина.

„Орфей не е мит, а това е реално съществуваща личност, за която, разбира се, предявяват претенции и други наши съседни страни", казва местния жител Александър Каврошилов.

Въпреки споровете откъде е тракийския певец, според преданията и до ден днешен, ако се заслушаме, можем да чуем мелодиите на Орфей, носещи се на крилата на вятъра. Неслучайно по тези земи се ражда Родопската песен под съпровода на гайдата.

Всяка година в началото на август кръшни хора, песни и гайдарски мелодии огласят местността Илинден в Гела. Тук всички черпят от извора на родопската песен.

Чужденци се учат да свирят на гайда. Националната телевизия на Япония прави филм за българските планини и гайдари. Атмосферата на Родопа планина можете да видите утре вечер в „Темата на Нова” в 19:30 ч., веднага след централната емисия на Новините на Нова.