Почти 100% от клиентите на парфюмерийната суровина са от чужбина

Цената на прочутото българско розово масло за износ ще се покачи с до 15% тази есен, прогнозират търговците от района на Казанлък. Лошата реколта и намалелите количества розов цвят са причината за покачването на цената на уникалния продукт, изнасян от нас както в Европа, така и в Северна Америка и Азия. Вече се появи и информация за сделки, сключвани на цена около 13 500 лева за килограм.

 

Според експертите обаче това са единични сделки за малки количества. Така или иначе, въпреки очакваното поскъпване, интересът към розовото масло едва ли ще намалее, защото то е важна съставка за парфюмерийните продукти.

 

Цените са най-високи при така наречените малки сделки, с количества до един килограм от суровината. Но масло в големите сделки, до 20 килограма, не може да мине 12 000 лева за килограм.

 

През тази година изкупната цена на розовия цвят беше по-висок в сравнение с миналата година с около 20-25%. Това се дължеше на сравнително лошите метеорологични условия, обясняват производители.

 

 

Реалното договаряне за сделките с преработено розово масло се прави от септември. Така че цените все още не са ясни, но със сигурност ще нараснат.

 

99% от клиентите за розово, етерично масло са от чужбина, преди всичко от Съединените щати и Япония. България изнася около тон и половина от ценната парфюмерийна суровина.

 

Репортер: Данаил Глишев