Кметът на Перник обвини Междуведомствената комисия към Министерски съвет в бавене на помощни действия

В този момент гражданите се нуждаят от реална помощ, каза Росица Янакиева, кмет на Перник. „8500 молби са постъпили в общината, на над 5500 от тях са извършените огледи, изпратили сме досиета. Кога ще стигнем до тези 8500 молби?” Този въпрос отпрати кметицата към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, подчертавайки, че зимата идва и хората с пострадали жилища няма да имат покрив над главата.

 

Само около 300 молби за помощ от пострадали по време на земетресението на 22 май в Перник са били разгледани от Междуведомствената комисия. 194 перничани са получили положителна оценка, допълни Янакиева.


Тя уточни, че до 10-ти септември всички документи във връзка с възстановяването на жилищата ще бъдат изпратени до комисията.

По думите на Людмил Върбанов, секретар на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, гражданите на Перник не са запознати с правата си и с правилника на комисията.

„Още в началото бе обявено, че за дребни неща като подмяна на комини и възстановяване на вътрешни и външни мазилки, за тях не се дава помощ. Ако аз съм си застраховал жилището, тогава мога да проявявам претенции от застрахователя за обезщетение. А тук става въпрос за помощ за сериозни щети”, каза още Върбанов.

Янакиева се противопостави на това мнение, заявявайки, че когато на единственото жилище на дадено семейство падне комина, пробие покрива и нанесе щети на мазилката, пропуквайки цялата сграда, това е реален проблем за живущите там. "Ако на това вие му казвате щета от текущ ремонт, ние на това му викаме в Перник щета от земетресението", допълни Янакиева.

Според нея рачешки са темповете, с които работи комисията. Върбанов пък обвини Росица Янакиева, че не предоставила протокол. По думите й, тя го е направила, но дори да не е така, това не би следвало да е повод за забавяне на помощта към хора, които са в тежко положение.

Междувременно Ангел Найденов, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България, определи ситуацията така: „Перник се превръща и във витрина на бездушието на държавата по отношение на перничани”.

Според него трябва да има достатъчно средства за бедствия и те да не зависят от моментното състояние на сметката на Междуведомствената комисия. „Ако това е причината за протакането на Междуведомствената комисия, това е изключително неотговорно и, да не казвам, престъпно”, каза още Найденов.