Футболистът обаче потвърди решението си да не се връща в национала

Бербатов е един състезател, от който България има нужда и ако той бъде при нас, нещата ше бъдат малко по-различни”, сподели спортният министър Свилен Нейков в „Здравей, България”. Проблемът според него отново са междуличностни взаимоотношения, за които загатна и самия футболист.

 

„Всеки, който е завършил спортната си кариера с някакъв добър резултат, има самочувствие и когато започне да разговаря с някой, който в момента е действащ, нещата не се получават, защото самочувствието пречи”, коментира Нейков.

 

Димитър Бербатов обаче няма да се завърне в националния отбор. Българският футболист обяви решението си на пресконференция, след като премина от „Манчестър Юнайтед” във „Фулъм” и дебютира за новия си отбор през уикенда.

 

Бербатов разкри, че е бил потърсен единствено от Любослав Пенев, но въпреки разговорите с настоящия селекционер, не смята че ще бъде полезен на отбора, защото времето му постепенно отминава. Самият спортен министър също е разговарял с футболиста за евентуалното му завръщане в националния тим седмици преди Олимпиадата в Лондон. Тогава Бербатов е обещал да помисли и да вземе решение по-късно.

 

Друга причина според спортния министър за нежеланието на футболиста да се присъедини към националите е това, което се изписва по вестниците ежедневно за него.

 

През последните месеци, а особено след слабото участие на България на Олимпиадата, спортното министерство отнесе много критики, както от финансовия министър Симеон Дянков, така и от бившия спортен министър Васил Иванов – Лучано, Весела Лечева и дори Нешка Робева. Всички те смятат, че спортът трябва да има глава и разходваните милиони, които се отпускат, трябва да бъдат сериозно контролирани.

 

Двата спечелени медала в Лондон са „резултат на разбитата система на спортна подготовка след ’90 година насам”, заяви Нейков.

 

Целия разговор със спортния министър Свилен Нейков може да гледате във видеото.