С тях общият брой на заразените става близо шейсет

Салмонелоза плъзна и в детските градини на Варна, аламират родители.


От здравната инспекция потвърдиха за Новините на Нова, че през изминалата седмица са регистрирали още 21 случая на болни деца. С това общият брой на заразените става близо 60, като 50 от тях са на възраст до 3 години.


Салмонелоза плъзна и в детските градини, регистрирани са още 20 болни.


След бума на заразени деца, чиито родители обвиниха за болестта детските кухни, салмонелоза е открита и в детските заведения.


В четири детски градини имаме заболели деца и в една детска ясла имаме повече от едно болно дете. Изследваме контактните в групата на заболялото дете, изследваме персонала, който приготвя или разпределя храна, евентуално участва в храненето на децата”, заяви за Нова телевизия д-р Светла Станева от РЗИ – Варна.


Повечето от родителите обаче не знаят за случаите и децата им продължават да посещават държавните заведения.


Медицинската сестра Цветанка Николова от ЦДГ „Ян Бибиян“ – Варна обясни, че се взимат мерки срещу заразата. Случаите били очаквани като последица от бума в началото на месеца, но новозаразени нямало. Инкубационният период на болестта е седем дни.


Най-сигурното спасение от салмонелозата, освен термичната обработка на месото и яйцата, е добрата хигиена и дезинфекция на помещенията.


Подробности гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова