Заради случая Българският хелзинкски комитет ще заведе дело срещу страната ни в Европейския съд

Българският хелзинкски комитет ще заведе дело срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека заради починало дете с ментални увреждания от дом в Търговище.

Според аутопсията 19-годишната Николина от дома в Стража е починала от недохранване. Прокуратурата обаче не намира в това престъпление и прекратява досъдебното дело. За обвинението недохранването се дължи на умствената изостаналост на Николина, се посочва в съобщението на Българския хелзинкски комитет.  

„С други думи, за тях то е естествено, няма нищо нередно и никой не е виновен”, коментират от БХК.

Според неправителствената организация прокуратурата игнорира небрежно отношение от страна на служителите на дома и болницата, в която умира Николина.

Преди да почине, детето е прието в болница с инфекция на целия организъм и тежка дисфункция на кръвосъсирването, след като два месеца не се храни и страда от кръвоизливи по цялото тяло и безсилие да се движи. Всичко обаче започва с една рана на ухото, от която тръгва инфекцията, обзела цялото тяло на детето, изтъкват от БХК.

Според организацията домът и болницата са същите, в които умря Анета Йорданова – детето, което погълна килограми боклуци.

Българският хелзинкски комитет ще заведе дело срещу държавата, тъй като според организацията тя отговаря за причиняване на смъртта на Николина и за нечовешко отношение към него.