Ще генерира експертни мнения и ще предлага решения

Протестиращите ще съставят правителство в сянка. Новината идва след организираната вчера обществена дискусия в София, в която са участвали повече от 150 души.

Започнаха да работят експертни групи и в момента сформираме правителство в сянка, което да започне да генерира експертни мнения и да дава решения, а не само да иска”, обяви пред националното радио един от организаторите на протестите Ангел Славчев. Правителството в сянка ще генерира експертни мнения и „истински решения”.

Съставянето на кабинета в сянка било в отговор на обвиненията към протестиращите, че не знаят какво искат. „Напротив, знаем какво искаме – сега ще го покажем”, каза още Славчев. По думите му предстои да бъде създадена и интернет платформа, в която всеки, който има идея за решаването на даден проблем ще може да я сподели, да каже и къде в системата, в закона вижда проблема.

Информацията ще бъде подлагана на обществена дискусия и след това ще може да бъде гласувана в „нещо като онлайн референдум”.

„Важно е гражданското общество да има глас”, каза още  Ангел Славчев, който уточни, че става въпрос за дългосрочен проект. Протестиращите ще настояват още за създаване на обществен съвет при президента, който да обоснове исканията на гражданите.