Проектът Street view стартира официално за страната ни тази сутрин

След близо година снимки, интерактивните триизмерни карти на Google вече покриват България. Проектът Street View стартира официално за страната ни тази сутрин.

360-градусови панорами позволяват на потребителите на интернет от всяка точка на планетата да разгледат нашите градове, исторически и природни забележителности.

Ако не познаваме София, а имаме среща пред Централна поща, приложението Street View е безценно. Минутка в интернет и получаваме детайлна картина на мястото. Можем да се ориентираме и да разгледаме околните сгради.

За една година автомобилите на Google обиколиха София, посетиха малки градчета като Троян и стигнаха чак до резервати като Рилския манастир. Камерите заснеха както историческата крепост „Царевец” във Велико Търново, така и емблематичния квартал „Столипиново” в Пловдив.

Трудните места са обикновено планинските – за тях трябва да се използва по-специална техника и за заснемането им ще се мисли на втора фаза.

От 2007 година досега проектът е обхванал една пета от Земята. Камерите надникнаха дори под водата и заснеха Големия бариерен риф.

България е 48-мата държава, която включваме в системата”, казаха от Google. „Целта ни е постоянно да разширяваме обхвата и то най-вече там, където обикновеният човек трудно може да отиде.”

В някои страни Google среща отпор от гражданите и властите заради навлизане в личното пространство. Технологията скрива лица, номера на автомобили и търговски марки, но и компютрите понякога грешат. Примерът е от столичния женски пазар.

Затова в страницата на Street View винаги има линк, който може да се използва за оплаквания. Чрез него хората могат да поискат да бъде махната някоя снимка.

Репортер: Николай Василковски