Това предвижда нов закон, който сега влиза в сила

Държавата започва да отнема незаконно придобито имущество по новия закон. Според неговите разпоредби пари къщи и коли могат да бъдат конфискувани и без влязла в сила присъда. А проверките ще важат 10 години назад във времето


Законът за отнемане на незаконно придобито имущество беше един от най-важните за кабинета „Борисов”, а след гласуването му управляващите казаха, че справедливостта ще възтържествува.

 

До окончателното му приемане се стигна чак след намесата на Конституционния съд. Магистратите отмениха редица разпоредби, сред които член 3, според който една от целите на закона е да се възстанови чувството на справедливост у гражданите.

 

Законът обаче не дава възможност на тези граждани да подават сигнали до Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество


Механизмът на отнемането върви по схемата – сигнал, проверка и, ако са налице нужните доказателства, отнемане на имуществото. Един от начините за започване на проверка е сигнал на прокуратурата. Има определени престъпления, за които прокуратурата е длъжна да уведомява комисията”, обясни обвинител номер 1 Сотир Цацаров.


Според закона достатъчно условие за начало на проверка ще бъдат доходи, надвишаващи 150 хиляди лева


Репортер: Надя Ганчевa