Добрев установил, че гаранти за приходите на двете централи са потребителите

Министърът на икономиката и енергетиката даде договорите за купуване на ток от ТЕЦ-овете „Марица-1” и  „Марица-3” на главния прокурор. 

 

Причината е, че Добрев чак сега установил, че гаранти за приходите на двете централи сме всички ние с месечните си фактури за ток. 

 

Колко точно плаща всеки от нас за двата американски ТЕЦ-а, обяснява Рада Богданова. 

 

15-годишните договорите за тока от „Марица-1” и „Марица-3” били сключени така, че ако Националната електрическа компания спре да плаща по тях, ТЕЦ-овете да си получат парите от  енергоразпределителните дружества.

 

„По своята същност представляват залог на сметките на всички потребители в България. Вместо да отидат в НЕК, отиват директно в „Марица-1” и „Марица-3”, ако НЕК спре да плаща по тези договори”, обясни Делян Добрев.

 

Договорът на Националната електрическа компания за тока от „Марица-3” е от 2002 година със залог 43 % от приходите и на трите енергоразпределителни дружества. 

 

Договорът за „Марица-1” е от 2005 година. Там залогът е 100 % от платеното на ЕVN и днешното ЕНЕРГО-ПРО. 

 

Според одиторски доклад на НЕК към началото на миналата година общо гарантираните вземания на двете централи възлизат на 13 милиарда и близо 200 милиона лева. Делян Добрев обясни, че залозите са били планирани още от правителството на Иван Костов и в годините са били подкрепени от неговите предшественици - енергийни министри, включително и от Румен Овчаров. Самият той обаче научил едва сега. 

 

Така главният прокурор тепърва ще се запознава с материалите. 

 

„Проверка в ЕРП-тата е започнала, ако тези сигнали показват извършени нарушения, или има данни за престъпления, включително и в НЕК, обхватът на проверката, ще бъде разширен”, заяви Делян Добрев. 

 

Междувременно в разбивката на фактурите ни за ток вече от половин година има графа "невъзстановяеми разходи" с фиксирана цена за киловатчас. 

 

Министър Добрев потвърди, че само според тази графа от всеки платен лев, около две стотинки и половина отиват за двата ТЕЦ-а.