Един от членовете на новия кабинет вероятно ще е посланикът ни в Париж Марин Райков

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви днес състава на служебния кабинет. До изграждането му се стигна, след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка, а на три последователни пъти трите най-големи партии в парламента върнаха връчения им от държавния глава мандат. 

 

В същото време президентът трябва да издаде указ за разпускане на парламента и за насрочване на предсрочни парламентарни избори на 12-и май.

 

Както Нова телевизия още вчера съобщи, един от членовете на новия кабинет вероятно ще е посланикът ни в Париж Марин Райков. Името му се завъртя като евентуален външен министър, а днешни издания твърдят, че дипломатът е най-вероятният премиер на служебното правителство. 

 

Според непотвърдена информация начело на МВР може би ще застане жена, а начело на финансовото министерство човек от БНБ. Все още няма яснота дали бизнесдамата Саша Безуханова ще поеме икономиката. За важни постове се спрягат и имена на съветници на президента.   

 

Както вече стана ясно още преди дни, държавният глава ще направи структурни промени в служебния кабинет. Планира се да бъдат назначени трима вицепремиери. Според Плевнелиев сред тях трябва да има един, който да отговаря за еврофондовете, втори, който да бъде икономически експерт и трети, който да се занимава със социалната политика.

 

Президентът ще представи новия премиер и състава на служебното правителство в 16 часа днес. Нова телевизия ще покаже на живо обявяването на служебния кабинет.