Стихията помете всичко по пътя си

Справяне с щетите в ГабровоБедствено положение е обявено в Габрово заради ураганни ветрове. 20-годишна жена загина, след като върху нея падна строително скеле. Стихията рани граждани и нанесе сериозни материални щети. Стотици домакинства останаха без ток.

 

 

Поривите на вятър надхвърляха 120 км в час. Стихията помете всичко по пътя си, прозорци, метални обшивки на сградите, отнесе керемиди от покривите, събори тухлени огради. 

 

Десетки коли са потрошени. 

 

Кметът на Габрово за щетите сред бурятаДве подстанции са извън строя и голяма част от  Габрово остава без ток. 

 

Ураганният вятър вилня и из селата на общината. 65 населени места остават без ток. До много други не може да се стигне заради нападали по пътя  дървета.

 

От вида на изкоренените дървета, накъсаната контактна мрежа на тролейбусите, сгънатите ламарини и изпочупените билборди може само са се съди, че щетите са огромни.

 

Ситуацията в Кърджали и областта „Усилията ни бяха насочени към недопускане на жертви и опасност за хората, както и отстраняване най-вече на паднали дървета, които възпрепятстват движението по улиците и пътищата на територията на община Габрово”, заяви кметът Таня Христова.

 

Вятърът спря, но обстановката остава усложнена.

 

Днес усилията ще бъдат насочени в описване на щетите, за преодоляването на които от общината ще търсят помощта на държавата.

 

Вятърът е нанесъл щети и на областната болницаВятърът е нанесъл щети и на областната болница, поради което са били евакуирани пациенти. На място пристигна и здравният министър проф. Николай Петров. Сградата има много счупени прозорци и откъртени ламаринени покривни конструкции.  

 

 

Подстанция в разрухаВ момента се работи по възстановяването на електричеството. На подстанция Габрово работят няколко екипа от Плевен, Габрово, Ловеч, Горна Оряховица, Велико Търново, Стара Загора, Търговище. Ситуацията обаче е сложна.