Бурята снощи бушува осем часа, с над 120 км в час, почти няма сграда без поражения

Обстановката в Габрово постепенно се нормализира. Вече няма вятър и дъжд, но времето става все по-студено. 

 

Кметът на града обаче заяви, че едва ли общината ще може сама да се справи финансово с всичките щети, така че ще търси помощ от държавата.

 

Бурята снощи бушува осем часа, с над 120 км в час. Почти няма сграда без поражения, а изпочупените прозорци са най-малката щета. 

 

Вятърът взе и една жертва – 34-годишна жена загина, затисната от паднало скеле. Жената е от близкото до Габрово село Жълтеш. 

 

Бедствието е поразило всеки дом, дори там, където няма щети, хората все още стоят на тъмно, някои и без отопление.

 

Една от най-засегнатите сгради в Габрово е болницата. Начупени са прозорци, липсват части от изолацията и от покрива. От ръководството се притесняват, че при евентуални валежи последният етаж на сградата ще се наводни.

 

 „Много сериозно са повредени покривите, което ще ни създаде критична ситуация в следващите дни, за които се очакват валежи, т.е. последните етажи са с пациенти и ще бъдат наводнени”, смята д-р Нели Савчева – директор на болницата. 

 

Други 20 000 души в общината останаха без ток, след като метален покрив на подстанция падна и нанесе много щети на електропреносната мрежа. Към момента екипи работят по отстраняване на аварията.

 

Градът бавно се възстановява от стихията,  все още почти няма градски транспорт заради скъсаната контактна мрежа на тролейбусите. Пътищата обаче вече са разчистени.