Стихията отне живот – 34-годишна майка

Бедствено положение беше обявено в Габрово, Трявна и Дряново. Тежка е ситуацията и в област Велико Търново, в Сливенско 25 села останаха без ток. Заради паднали дървета и прекъснато напрежението в контактната мрежа беше спряно движението на влаковете от Царева ливада до Габрово. Днешният ден беше обявен за неучебен в Габрово и Кричим.

 

Ситуацията в района обаче постепенно се нормализира. Очаква се до часове местното електроразпределително дружество да възстанови електрозахранването, а утре бедственото положение да бъде отменено.

 

Бедствено в ГабровоПо-рано вятърът бушува в Габрово в продължение на 8 часа. Скоростта му надхвърли 120 км в час. Почти няма сграда без поражения и изпочупените прозорци са най-малката щета. Изкоренени са дървета, но най-страшното е, че стихията взе невинна жертва – 34-годишна жена. Боряна Бенева е майка на 9-годишно момиченце. Прибирала се от фитнес, когато дървена плоскост от строително скеле  паднала върху нея.

 

Загиналата е от близкото до Габрово село Жълтеш. Мъжът, с който Боряна живее, днес не можеше да говори от мъка. Не знаеше дали ще търси отговорност от собственика на сградата – държавата и частната фирма изградила скелето.

 

Кметът на града издаде заповед за премахване на строителното скеле. Нареди заради опасност сградата да бъде евакуирана. Междувременно от общината оцениха на 3 млн. лева щетите на нанесени от стихията на обществените сгради, които се нуждаят от спешен ремонт.

 

Разказът на очевидцитеНяма дом в града, който да не е пострадал. Има цели села с отнесени покриви на къщите. Тежко са пострадали и училищата, за учениците на  едно от тях се търси нова сграда. Много хора все още стоят на тъмно, някои са без отопление.

 

Градът бавно се възстановява от стихията, все още почти няма градски транспорт заради скъсаната контактна мрежа на тролейбусите, няма и ток в половин Габрово и в много села. Пътищата обаче вече са разчистени.

 

Премиерът Марин Райков следи работата по отстраняване на щетите след бурята в Габрово. Разпоредил е министърът на вътрешните работи Петя Първанова да координира действията на спасителните екипи.

 

Очевидци на стихията в Габрово разказаха пред Нова ТВ за преживяната нощ. Повече гледайте във видеото.