Сняг затрупа Централна Европа, най-тежко е в Унгария

Ураганни ветрове и бури връхлетяха страната през изминалото денонощие, природната стихия нанесе материални щети в редица населени места. Бедствено остава положението в Габрово, където скоростта на вятъра надхвърли 120 км/ч.

 

Всички големи язовири и реки в Кърджалийско са под непрекъснато наблюдение заради прогнозираното повишаване на водата в тях. Засега всички водоеми имат достатъчно свободен обем, за да поемат очакваните води от дъждовете и снеготопенето. Наблюдението на водоемите ще продължи и през цялата нощ и в почивните дни.

 

Урагани и буриВ Сливенско снощи вилня вятър със скорост около 100 км/ч. Бурята нанесе значителни щети по къщи и кметства в села предимно в Балкана. Счупени са прозорци и са отнесени покриви. До късния следобед около 20 села бяха без ток. Пътят Твърдица – Елена беше затворен за разчистване от паднали дървета. Най-сериозно пострадаха две котленски села. В цялото село Соколарци днес ремонтираха покриви и строшени стъкла.

 

Очаква се през нощта вятърът да продължи със скорост над 100 км/ч. Повече за стихията гледайте във видеото.

 

Опасност от наводненияОпасностите от природни бедствия не свършват с ураганния вятър. Има реален риск от наводнения. Над 300 сигнала от цялата страна са постъпили от вчера в главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Почти всички вече са отработени, а опасността остава само на места. В големите язовири се изпускат контролирано водните количества като към момента няма застрашени населени места от наводнения или някакви такива  бедствия.

 

Прогнозата за времето сочи, че ще се застудява, тоест снеготопенето ще намалее. Очаква се също и скоростта на вятъра да се понижи, а валежите да са по-скоро слаби. Въпреки това опасност все още има – от паднали опасни предмети, покриви, от падащи ламарини, улуци, от предмети останали по тераси.

 

Тежка зима в УнгарияУраганни ветрове и силен снеговалеж засегнаха обширни райони от Централна Европа. Най-тежко е положението в Унгария, където използвах танкове за да достигнат до най-тежко засегнатите места. В 8 области на страната беше обявено бедствено положение. Двете големи магистрли бяха засипани от сняг, което блокира хиляди хора в автомобилите им.

 

Сред засегнатите от стихията има и десетки българи. Някои от тях бяха принудени да прекарат цяло денонощие в автомобилите си. По данни на министерство на външните работи няма ранени или пострадали от стихията наши сънародници. Унгарското правителство мобилизира всичките си налични ресурси. Бяха изпратени автобуси и подвижни кухни с топли напитки, одеяла и гориво за закъсалите пътници. До много от тях обаче помощта така и не достигна.