Правителството ускорява и изплащането на болничните

Служебното правителство ще приеме промени, които засягат срока за получаване на първа пенсия, изплащането на парите за болните, обезщетението за безработица и други дейности на НОИ.

 

Още в средата на януари Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди няколко изменения, за да ускори и подобри качеството на предоставяните от институцията административни услуги. Едва след единодушното им приемане на Националния съвет за тристранно сътрудничество миналата седмица, те ще бъдат разгледани от кабинета.

 

Една от корекциите предвижда пенсионерите да могат да получат първата си пенсия четири месеца след подаване на документите, а не пет, както беше досега. Освен това, преизчисляването на пенсиите на работещите пенсионери вече няма да е само веднъж годишно, а по желание на работещия.

 

По-бързо ще се възстановяват болничните плащания. Работодателят ще е длъжен да подава болничните листове в срок до 15-о число на месеца, следващ този на издаването на болничния лист.

 

При неизрядни безработни, осигурителният институт ще може да спира цялото обезщетение за безработица, а не само 1/6 от него, както беше досега. Друга новост предвижда регистърът на осигурените лица да може да се използва без ограничения, до момента това се случваше само при определени условия. НОИ вече ще приема заверени копия на документи, а не само оригинали.

 

Повече по темата гледайте във видеото.