В писмо до медиите, от БСП протестират срещу новите назначения на посланици, включително и за премиера

От БСП настояха президентът да спре назначението на посланици в чужбина, докато не бъде избрано новото правителство. Повод за реакцията им е решение на Министерския съвет, с което служебният премиер Марин Райков предлага и одобрява собственото си назначаване за посланик в Рим. Кабинетът е одобрил още 7 предложения за назначаване на дипломатически постове.
   

В писмо до медиите, от БСП протестират срещу новите назначения на посланици, включително и за премиера. Според тях „външният министър Марин Райков иска и получава от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен  от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица”


Премиерът обаче отхвърли този "каламбур" като неверен: „Много е хитроумно измислено, но нещата са малко по-различни.”


Служебният премиер заяви, че винаги е бил дипломат и логичното е отново да се върне като посланик: 


„Когато приех да приема управлението на страната в един тежък момент, тогава, когато на улиците протестираха 150 хиляди души и никой не искаше да поеме това бреме, никога не съм заявявал, че напускам завинаги професионалното си поприще.”


Марин Райков заяви в предварително подготвено свое заявление, че решенията за назначаване на посланици в България се взимат от държавния глава. 8 дипломати са предложени от кабинета му, но това е само 1/4 от необходимите нови назначения. Всичките кандидатури са на професионалисти, проверявани включително и за съпричастност към ДС. 


„Правителството, което оглавявам, има всички правомощия на други правителства, включително и да предлага на президента посланици за назначение. Това никой не му го е отрекъл. Това е направено един-единствен път – този, за който говорим в момента”, обясни Райков.


Служебният премиер не каза и къде ще бъдат назначени новите кандидат-посланици с аргумента, че те трябва да бъдат първо одобрени от приемащите страни. 


Президентът Плевнелиев ще подпише указа за назначаването на Райков на новия пост. Тази заявка даде самият държавен глава. Плевнелиев припомни, че още в началото е дал ясно да се разбере, че назначава за служебен премиер потомствен дипломат, който ще остане такъв и след изтичането на мандата на служебния кабинет.