Приемането на молби и събирането на средства продължава целогодишно

Близо 490 молби за подпомагане на деца със средства от Българската Коледа са постъпили тази година, обяви в „Здравей, България” Ана-Мари Вилмовска, секретар по здравеопазване, образование и наука към президента. По думите й събрани са повече от 2 млн. лева.

 

В периода февруари – май са разгледани почти всички молби и комисията, която събира националните консултанти по педиатрия, неонатология, представители на пациентски и дарителски организации, е подпомогнала 390 деца.

 

Кампанията продължава целогодишно. И в момента всеки, който иска да помогне, може да го направи с SMS на номер 1117. Наред с това Вилмовска призова и всички родители, чиито деца имат нужда от помощ, да подадат молба. Документите за целта могат да се намерят на сайта на Българската Коледа.

 

Рехабилитацията на деца с невралгични заболявания е темата на Българската Коледа в момента, основното от тях – детската церебрална парализа. След приключване на работата по индивидуалните молби, започват усилията за създаване на осем центъра за рехабилитация, като крайната цел е те да се превърнат в регионални такива.

 

„Българската Коледа, това са дарителите. Техните широко отворени сърца са причината да помогнем на всичките тези деца”, каза още пред Нова ТВ Ана-Мари Вилмовска.

 

Гледайте целия разговор във видеото.