Филмите й „Изпити по никое време”, „Войната на таралежите”, „Една калория нежност” винаги ще бъдат гледани

България се прости с голямата Иванка Гръбчева. Филмовият режисьор, който събра на едно място и спомените, и мечтите на  три поколения у нас – родители, деца и възрастни. 

 

Тя влизаше във всеки дом у нас, заради историите, които разказваше във филмите си. Трудно и ужасяващо тежко е да намериш думите с които да опишеш тъгата си по нейната липса днес - та тя огласяше пространството наоколо с най-звънкия, топъл, искрен и по детски чист смях. Заедно с нея израснахме, израснаха и децата ни.

 

Филмите на Иванка Гръбчева винаги ще бъдат гледани, защото тя притежаваше неземния талант да накара дори и най-студения камък да разцъфти. „Изпити по никое време”, „Войната на таралежите”, „Жребият”, „Една калория  нежност..”. Та това не просто са заглавия, а малка част от огромното и наследство. Там е всеки един от нас, всички ние – и радостите ни, и сълзите ни, и мечтите.

 

Казват, че красиво ще остарее този, който мисли красиво, още от най-ранна възраст... Как мислите? Имаме ли шанс да остареем грозно? Това няма как да се получи – заради всичката красота която татуирахме в душите си благодарение и заради всеки един филм сътворен от голямата, великата, изящната и никога прежалима Иванка Гръбчева.

 

Безкрайно тъжни сме днес, но нека всеки един от нас да и се поклони, мълчаливо, да нахрани в нейна памет гълъбите утре, да се кара по-малко на децата си, защото всички ние сме достатъчно добри, защото съдбата ни срещна с нейните филми.