Проблемът според него са изразходваните вече резерви в централния бюджет

"Към момента много трудно мога да кажа, че ресурсът е налице, но анализите продължават. Проблемът е, че от началото на годината са изразходени резервите, които по принцип са в централния бюджет, тъй като са приети 24 постановления на Министерския съвет, с които тези средства, които иначе дават гъвкавост на бюджета, са преразпределени”.

 

Това обясни в интервю за Нова финансовият министър Петър Чобанов. Изказването му бе в отговор на въпрос откога майките ще получат обещавото увеличение на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Той обаче отказа да назове срок, от който ще се вдигне обезщетението за отглеждане на дете.

 

Пред репортерът Нели Тодорова министър Чобанов коментира дали ще запази правилото държавните фирми да не депозират всичките си пари в една банка.

 


„Прав е президентът, че в хубавите действия би трябвало да се потърси приемственост. Това правило така или иначе е факт. Ще видим как работи, ще видим доколко добре е конструирано, колко ще бъде ефективно и какви ще бъдат резултатите от него. Търсим рационалното в него и към момента не мога да кажа, че вървим към неговата отмяна. Напротив, така или иначе, има време, през което то да се прояви и виждаме как работи”, обясни още Чобанов.


Министърът на финансите е на мнение, че всички пари не трябва да са в една банка, но „въпросът е да се провеждат такива открити конкурси, в които става ясно, че банката е избрана заради условията, които предлага. Тоест, за да не възникват съмнения, че това става по някакъв друг начин”, допълни още той.


Целия разговор гледайте във видеото.