И призоваха депутатите да ратифицират конвенцията за отношенията с майките

Разведени бащи напомниха за правата си в Деня на детето. С десетки разноцветни балони, свързани един за друг, те обърнаха отново внимание на проблемите, които произтичат от това, че България не е ратифицирала Конвенцията на Съвета на Европа за личните отношения, свързани с децата, предаде БГНЕС. В документа правата на майките и бащите са поставени на равно.

 

Инициатори на днешния флашмоб станаха три неправителствени организации – „Асоциация за детско развитие чл. 24”, „Детство и с тати” и „ Бащи за отговорно родителство”.

 

„Тук днес сме едни от най-нещастните бащи, защото на този празник изобщо не можем да си видим децата”, сподели Красимир Илчев, който не е срещал своето дете повече от 2 месеца. „Има празнота в съдебната практика, няма добър закон, полицията казва, че няма престъпление в това да не ми разрешават да го видя.”

 

По думите на младия баща в България много по-добре са разписани правата ни над коли и апартаменти след раздялата на брачната двойка, а за децата никой не е помислил, че те трябва да имат достъп и до двамата си родители. „Не може при двама живи и активни родители децата ни да растат като сираци и после се чудим защо имаме демографски срив”, допълва Красимир, според който „всеки от управляващите се крие от тази несправедливост, а тя е сред най-големите за страната ни”.

 

Протестиращите бащи се надяват 42-то Народно събрание да ратифицира конвенцията, в която са разписани точно правата и на двамата родители. По техни оценки децата на разведени родители у нас са между 300 и 500 хил.