Възстановка на връх Околчица пресъздава гибелта на революционера

С вой на сирени и двуминутно мълчание българите почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. В Деня на Ботев софиянци отрупаха с венци и цветя паметника на поета-революционер в Борисовата градина, за да отбележат 137 години от неговата гибел.

 

По традиция точно в 12 часа зазвучаха сирените за ранно оповестяване в столицата и в цялата страна, за да призоват всеки българин да спре и да почете паметта на падналите за независимостта на родината.

 

Най-голямата ценност за един народ са свободата и независимостта”, заяви заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че паметта за героите, които са извоювали свободата на България трябва винаги да бъде жива, за да се учат поколенията българи и да се равняват по техния пример. „А Ботев безспорно е един от най-великите от тях”, добави Чобанов.

 

Легендарният връх „Околчица” във Врачанския балканМероприятия и церемонии имаше и в останалите градове на страната. Във Враца се събраха участниците в националния поход „По стъпките на Ботевата чета” от Козлодуй до връх Околчица. 800 души пристигнаха в града вчера следобед. Дори дъждът не им попречи да отдадат почит на революционера и неговата чета.

 

На връх Околчица за днес е планирано всенародно поклонение, с кулминация във възстановка на последния бой на Ботевата чета и гибелта на революционера. Врачанският митрополит Калиник ще отслужи молебен за България, а председателят на парламента Михаил Миков ще произнесе слово и ще поднесе цветя на паметника на върха.