То трябва да бъде готово до 2020 г., а общата му площ ще е 650 дка.

И към още един протест в столицата, този път срещу Столичния парламент. Решение на Общината успя да накара всички жители на столичния кв. „Филиповци” да излязат на протест и дори да блокират Околовръстния път на столицата.

 

Причината – проект за изграждане на гробищен парк с крематориум непосредствено до къщите на хората. Той трябва да бъде изградено върху площ от 650 декара до 2020 година.


Всъщност до отреждането на терена във ”Филиповци” за гробище се стигна заради протестите на жителите на с. Казичане, където първоначално беше планирано да се строи нов гробищен парк. След решението на арх. Петър Диков гробището да е във Филиповци, кварталът съвсем скоро ще се окаже заключен между магистрала, завод за отпадъци, най-голямото сметище, ромски квартал и гробище.


Тепърва предстои да бъдат отчуждени терените, които са частни земеделски земи. За да се построи крематориума и гробището, общо 106 семейства ще трябва да се разделят със земята си.


Вече се изгражда пътната връзка към бъдещето гробище, която също ще ощети хората в квартала, защото входът към къщите им от Околовръстното шосе ще бъде затворен. Така всяка сутрин, тръгвайки за работа, те ще трябва да минават през гробището.